Ръст от 14% е отбелязан при необслужваните заеми на бързите кредити

...
Ръст от 14% е отбелязан при необслужваните заеми на бързите кредити
Коментари Харесай

Необслужваните заеми при бързите кредити нараснаха 14%

Ръст от 14% е отбелязан при необслужваните заеми на бързите заеми в интервала април-юни, когато ограниченията против разпространението на ковид доведоха до затварянето на редица бизнеси, а доста хора останаха без приходи.

Според данните на Българска народна банка размерът на заемите, отпуснати от небанкови кредитни институции, които не са погасявани в период е повишен от 188 млн. лева на 215 млн. лева в границите на тримесечието.

Все отново делът на така наречен „ неприятни “ заеми остава относително невисок, което свидетелства за устойчиво положение на финансите и липса на спираловидна дългова рецесия. Той се усилва от 6% на 7% от всички утвърдени заеми в границите на тримесечието. За съпоставяне през 2016 година равнището на необслужваните бързи заеми беше 20%, т.е. един от всеки пет заема е бил загуба за сдруженията.

Интересно е да се означи, че през обсъжданото второ тримесечие на годината по време на засилените ограничения не се наблюдава ръст на търсенето на нови бързи заеми. Общото равнище на кредитирането вместо да се усили, се е намалило от 3 милиарда лева на 2,95 милиарда лева, демонстрират още данните на Българска народна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР